IHF past 4 spelregels aan.

De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft vier regelveranderingen ingesteld. Goed om te weten, zodat iedereen met ingang van het nieuwe seizoen niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan bijvoorbeeld een schot op het hoofd van de keeper ook vanuit een vrije schotkans bestraft gaan worden en worden de overgebleven passes bij tijdspel van zes naar vier gereduceerd.

De vier regelveranderingen:

  1. Het maximaal aantal passes bij passief spel (tijdspel) wordt teruggebracht van zes naar vier. De vijfde pass zal worden afgefloten.
  2. Waar voorheen een schot op het hoofd van de doelman alleen werd bestraft bij een zevenmeter, wordt dit nu ook afgestraft bij een vrije schotkans. Een vrije schotkans houdt in dat de aanvaller ongehinderd kan schieten en er géén overtreding gemaakt wordt op de aanvaller. Ook mogen zich geen verdedigers tussen de aanvaller en de doelverdediger bevinden.

De huidige regel voor het raken van het hoofd van de keeper bij een 7m-worp blijft ook behouden. In dit geval is de bestraffing nog steeds een diskwalificatie.

  1. Er wordt in de toekomst onderscheid gemaakt tussen een bal meten zonder hars. Wanneer er gespeeld wordt met een bal zonder hars mag deze kleiner en lichter zijn dan wanneer er met hars wordt gespeeld. (deze spelregel wordt niet toegepast)
  2. 4. Er gaat gewerkt worden met een beginworpgebied met een doorsnede van vier meter. Voorheen moest de uitvoerende speler met één voet op de middenlijn staan, nu kan de beginworp genomen worden zodra de uitvoerende speler zich met minimaal één voet binnen de cirkel bevindt. Tegenstanders mogen zich niet in deze cirkel begeven.

De wijziging van het beginworp gebied zal in eerste instantie alleen ingevoerd worden in de BENE-League.